8 Nisan 2017 Cumartesi

Ekolojiye Adım Adım

Merhaba arkadaşlar bugün ki yazım, ekoloji ve  ekosistem hakkında olacak.Neden bu konuya değindiğimi soracak olursanız ise bu alanda bir sunum  hazırlıyorum o yüzden ekosistem hakkında konuşacağız yavaştan başlayalım...


Ekoloji, doğanın yapısını ve işleme biçimini inceleyen bilim dalıdır.Ekoloji kapsamına giren alanlarla ilgilenme,tarih öncesi insana dayanır.Karşılıklı olarak madde alışverişi yapacak bicimde birbirlerine etki yapan canlı organizmalarla,cansız maddelerin bulunduğu herhangi bir doğa parçası bir ekosistemdir. Tabiat farklı özellikte pek çok ekosistemin birleşmesinden oluşur .Kara ve su olarak başlıca ikiye ayrılır.Kara ekosisteminin de alt ekosistemleri vardır.Başlıca  şunlardır:
a)Orman ekosistemi
b)Çayır ekosistemi
c)Dag ekosistemleri
d)Çöl ekosistemi

Su ekosistemi ise denizlerin ve tatlı suların oluşturduğu ekosistemlerdir.Su ekosistemi 2 ana alt başlıkta incelenir.
Bunlar tatlı su ekosistemi ve tuzlu su(Deniz) ekosistemidir. Bunların alt ekosistemleri ise şöyledir:
Tatlı su ekosistemi:
a)nehir ekosistemi
b)göl ekosistemi
c)sulak alan ekosistemi

Bu ekosistemlerin  taşıma kapasitesi vardır.Kısaca ekosistemde yer alan canlılara zarar vermeden bir bölgenin kabul edebileceği toplam nüfus ya da ziyaretçi sayısı, olarak ifade edilebilir.
Örneğin bir tilki popülasyonu, çoğalmasını önleyen sınırlayıcı faktörler yoksa aşırı miktarda  artar. Besin kaynakları tükenmeye başladığında, nüfus artışı yavaşlar ve en sonunda da durur. Çünkü her ekosistemin belirli bir taşıma kapasitesi vardır. Bir ekosistem, ancak bir popülasyondaki belirli sayıdaki bireyi barındırabilir. Bir popülasyonun büyüklüğü sabittir,yani doğum ve ölüm oranı eşittir.
Bir popülasyona etki eden sınırlayıcı faktörler biyotik ya da abiyotik olabilir.  Hastalık, rekabet, avlanma gibi popülasyon yoğunluğuna bağlı sınırlayıcı faktörler biyotiktir. Bir kızıl sincap popülasyonunun yoğunluğu yüksekse, bazı dişiler, çevre koşullarının iyi olmadığı alanlara sürgün edilir. Bu alanlarda da doğurganlıkları azalır.
Işık şidddeti, sıcaklıktaki dalgalanma, toprak çeşidi, suyun elverişliliği gibi popülasyon yoğunluğuna bağlı olmayan sınırlayıcı faktörler abiyotiktir. İnsan etkinlikleri nedeni ile abiyotik faktörlerin bir popülasyonu nasıl sınırladığına dair çeşitli örnekler verilebilir.Tarım ilaçları çoğu canlıların büyüme hızlarını önemli ölçüde etkiler.Ekosistemin yerlisi olmayan canlılar da popülasyonları etkiler.
Her canlı, ekosistemde önemli ve eşsiz bir role sahiptir. Bu ekolojik niş olarak adlandırılır. Orman kenarında yaşayan bir tilki düşünün. Bu tilkinin yaşam alanında çayır da, nehir de bulunabilir. Tilki, küçük memeliler, iki yaşamlılar ve böceklerle beslenen bir yırtıcıdır. Yaşam alanında bulabildiği meyveleri de tüketir. Gece etkindir. Bu da onu kanla beslenen sivrisinekler için cazip kılar. Ancak bir yandan, kan aracılığı ile bulaşan çeşitli hastalıkların taşıyıcısı haline de getirir. Avladıklarından arta kalanlar leş yiyicilere ve ayrıştırıcılara besin sağlar. Tüm bunlar, bir tilkinin  ekolojik nişidir.
Birazda popülasyonun büyümesine etki eden etmenlerden bahsedelim.
Popülasyonların büyümesi iç ve dış olarak gruplandırılabilecek faktörlere bağlı olarak değişir. İç faktörler popülasyona dahil olan canlı türleri ile ilgili iken, dış faktörler daha çok onları çevreleyen ekolojik faktörler ile ilgilidir.
Canlı türlerinin iç güdüsel ve sosyal davranışları ile doğum oranları, genetik özellikleri ve ölüm oranları popülasyon büyümesini etkileyen iç etmenlerdendir. Dış Etmenler
Popülasyonların büyüme hızlarını, o popülasyondaki canlı türlerinin isteği dışında gerçekleşen çevresel faktörler de etkiler. Bu faktörler; büyük afetler, besin bulunamamasına dayanan kıtlık, savaşlar, göç ve karbondioksit, oksijen, su, ısı gibi çevresel elemanlar ile mevsimsel farklılıklardan oluşur.

Takipte Kalın Kendinize İyi Bakın....

4 yorum: