26 Mart 2017 Pazar


Merhaba Arkadaşlar..

Bugün sizlerle Çevre Mühendisliğine giriş yapalım.

Çevre mühendisliği nedir? Ne değildir hakkında bilgi vermeye çalışacağım
Çevre mühendisi denilince halk arasında “kaldırım mühendisliği” mi diyerek gülümsediğinizi duyar gibiyim. Aslında çok yanlış bir tabirdir. Çevre mühendisleri sizin ,dünyanızın ömrünü uzatmaya çalışan, bu konu hakkında araştırmalar yapan kişilerdir. Yani anlayacağınız çevre mühendisinin kaldırımla , çiçek böcekle , ağaç dikmekle işi yok.
Şimdi çevre mühendisliğini tanıyalım.
Çevre mühendisliğinin kökeni insan varlığına kadar dayanır. Insan kökeni derken insanla birlikte çevre mühendisliği diye bir alan ortaya çıkmadı tabi insanlar yerleşik hayata geçmesinden itibaren temiz su temini ve atık yönetimi zorunlu hale gelmiştir. 1700’lü yıllarda yollar, köprüler inşaatlar ve demiryolları inşa eden inşaat mühendisleri şehirlere su getirme,atıkları uzaklaştırmaylada uğraşıyorlardı. Sanayinin gelişmesiyle atıklar arttı ve sağlık sorunları oluşmaya başladı.19.yüzyılda ise su getirme ve atıkları uzaklaştırma işini yerine getiren mühendislere sağlık mühendisi denilmeye başlandı. Son olarak da çevre görevlisi veya mühendisi olarak görev almaya başlamıştır. Kısaca çevre mühendisinin başlıca görevleri: hava, toprak ve su kirliliğini önlemek amacıyla mühendislik çözümleri üreten, önerileri geliştirmektir

Çevre mühendisi ne yapmaz?

Agaç dikmez
Çevre düzenlemesi yapmaz
Kaldırım mühendisi hiç değildir
Çevre mühendisi ne yapar?
Çevre mühendislerinin başlıca çalışma alanları; su ve atık su arıtma, hava kirliliği kontrolü, katı atık bertarafı, toprak kirliliği vb. dir. Su, hava ve toprağa karışan atıkların bertarafı için teknolojik çözümler araştırmak ve uygulanacak tedbirleri belirlemektir.

Çevre mühendisliği bölümünü okumak zor mudur?

Bu size bağlıdır birazda çalışana başarmak isteyene zor diye bir şey yoktur. Neyse nasihati bırakıp konuya dönmek gerekirse çevre mühendisliği kazanılması kolay bitirilmesi zor bir bölümdür. Neden zor derseniz bütün bölümlerden ders görüyorsunuz. Bu dersler inşaat ağırlıklı olup neredeyse bütün mühendislik dallarının derslerine ortak oluyorsunuz. Yan dal yapılabilme şansı yüksektir.

Bir çevre mühendisi nerelerde çalışabilir?

Devlet kısmında çalışmak istiyorsanız eğer, Bayındırlık, iskan, kültür, ulaştırma, sanayi ve ticaret bakanlığı, Kara Yolları Genel Müdürlüğü, iller bankası, DSİ, tarım, orman ve köy işleri bakanlığında çalışma alanları bulabilirler. Özel sektöre gelirsek eğer bu işin pek bir sonu yok. Özellikle son dönemlerde AB sürecine girdiğimiz için birçok arıtma tesisinde çevre mühendisleri grupları çalışmaktadır. Ayrıca uluslararası şirketlerde de yabancı dil seviyenize göre çalışabilirsiniz ki bu size çok fazla şey katar.


Diğer yazıyı vize haftasından dolayı erteleme kararı aldım.Anlayışla karşıladığınız için teşekkür ederim.Diğer yazı 8-9 Nisanda yayınlayacağım.

Takipte Kalın Kendinize İyi Bakın....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder